2011-06-12/15: Обука за школске тимове

поставио/ла Пројекат Друга Шанса Projekat Druga šansa 22. 6. 2011. 15:18
У студентском одмаралишту „Радојка Лакић“ на Авали реализована је обука за школске тимове пет основних школа од укупно 40 колико их је одабрано да реализују пројекат „Друга шанса“ од септембра. Директори школа, учитељи, предметни наставници и стручни сарадници стекли су основне андрагошке вештине и припремили  се за држање наставе одраслима.

Обуку су пратили школски тимови О.Ш. „Вера Радосављевић“ из Неготина, О.Ш. „Херој Радмила Шишковић“ из Смедеревске Паланке, О.Ш. „Младост“, из Књажевца, О.Ш. „Милинко Кушић“ из Ивањице, и О.Ш. „Живадин Апостоловић“ из Трстеника.

„Интегрални програм обуке за функционално основно образовање одраслих“, организован кроз два вишедневна семинара од којих се један одржава у јуну, а други у августу, држи група претходно обучених тренера. Тренинзи се одржавају како би се школски тимови основних школа обучили за држање наставе одраслима и мотивисали да образују и пруже подршку старијима од 15 година у њиховом настојању да надокнаде пропуштено.

- Наставницима ће на првом семинару бити предочен концепт фунцкионалног основног образовања одраслих (ФООО) и појашњена одговорност школског тима у његовој имплементацији. Посебна пажња биће посвећена разликовању на који начин уче деца, а на који одрасли – објашњава Бранко Дијаношић, кључни експерт за јачање капацитета људских ресурса и односе са јавношћу на пројекту „Друга шанса“ – Чланови школских тимова научиће и како се мотивишу одрасли полазници да превазиђу баријере у учењу и животу, а биће им предочене и различите интерактивне методе и технике учења и подучавања. Навођењем примера из праксе и подстицајних вежби за одрасле, тренери ће део обуке посветити и планирању наставе и часова, и начину оцењивања полазника – каже Дијаношић.

Други семинар школских тимова у оквиру „Интегралног програма обуке за функционално основно образовање одраслих“ одржаће се у августу, када ће се обуке андрагошких вештина усмерити на то како се предају појединачни предмети у оквиру концепта ФООО. Пројектни тим „Друге шансе“ развио је предлог наставног плана и програма, и унео га у „Правилник о програму огледа функционалног основног образовања одраслих“ који је затим предат Министарству просвете и науке на усвајање. Настава за одрасле почеће у септембру у 40 основних школа у Србији.

Embed gadget


Comments