Започео други део обуке школских тимова основних школа за имплементацију огледног пројекта ФООО

поставио/ла Пројекат Друга Шанса Projekat Druga šansa 19. 8. 2011. 14:55
САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

Започео други део обуке школских тимова основних школа за имплементацију огледног пројекта ФООО

Обука предметних наставника за „Другу шансу“

Београд, 19. август, 2011. – Припрема за имплементацију пилот пројекта „Друга шанса“ ушла је у последњу фазу. Уочи почетка наставе за одрасле у септембру у 40 основних школа у Србији, данас је за предметне наставнике започео други у низу тренинга „Интегралног програма обуке за функционално основно образовање одраслих (ФООО)“.

 Обуке за предметне наставнике свих 40 основних школа реализују се кроз две групе радионица, од којих се једна одржава на Авали, а друга на Златибору, и то у трајању од 16 часова по појединачном предмету. Планирано је да се обука за предметне наставнике свих 40 основних школа заврши до краја августа. Посебна обука биће спроведена у Београду од 25. до 27. августа за андрагошке асистенте чија је улога да помажу одраслим полазницима да се лакше (ре)адаптирају на школски систем и заврше основно образовање, али и да асистирау наставницима у спровођењу наставе.

 Први део обуке школских тимова одржан је крајем јуна месеца, када је преко 550 директора, стручних сарадника, наставника и андрагошких асистената из 40 основних школа прошло обуку о основним андрагошким вештинама и изградњи школског тима.

 „Интегрални програм обуке за функционално основно образовање одраслих“ обавезан је за наставно особље свих основних школа које ће у предстојећој школској години, поред редовне наставе са децом, радити и са одраслима. Чланови школских тимова који успешно заврше предвиђене тренинге добиће сертификат о завршеној обуци и тиме се квалификовати за реализацију Пројекта функционалног основног образовања одраслих.

 Детаљни услови Програма огледа функционалног основног образовања одраслих, као и наставни план и програм, објављени су у Просветном гласнику бр. 6 од 18. јула 2011. године. Министартво просвете и науке објавило је на свом сајту Конкурс за остваривање програма огледа функционалног основног образовања одраслих на који треба да се пријаве све основне школе и школе за основно образовање одраслих које ће радити на реализацији пројекта „Друга шанса“.

 Пројекат „Друга шанса“ – Развој система функционалног основног образовања одраслих у Србији покренуло је Министарство просвете и науке, уз бесповратну донацију Европске уније од 4 милиона евра. Огледна фаза основног образовања одраслих реализоваће се у наредне две школске године, а планирано је да до 4,000 одраслих на овај начин добије „Другу шансу“ да живи боље. Заинтересовани грађани треба да се пријаве основној школи која у њиховом месту пребивалишта реализује пројекат. Детаљније информације могу се добити у било којој основној школи, локалној општини, месној заједници, или филијали Националне службе за запошњавање.

Comments